Хърватското правителство ще финансира по-кратка работна седмица в компаниите, чиито оборот по време на епидемията от новия коронавирус е намалял най-малко с 20 процента спрямо същия месец на миналата година. Това съобщи днес премиерът Андрей Пленкович, цитиран от Ройтерс и БТА.

Целта е да бъдат спасени работни места в компании, в които извънредните обстоятелства намалиха обема на работа. Подкрепата на правителството ще възлиза на 2000 куни (297,48 долара) месечно на служител, заяви на пресконференция днес хърватският премиер.

Планира се мярката да бъде в сила от 1 юни до 31 декември 2020 г. за компании, които са намалили работното време заради спад на дейността в резултат на пандемията.

Пленкович допълни, но без да представи повече подробности, че компании от преработвателния сектор ще могат да получат подкрепа, дори ако приходите им са намалели с по-малко от 20 процента.

Хърватското правителство от март е похарчило около 8 милиарда куни за спасяването на работни места в компании, засегнати от пандемията. Тези мерки включваха предимно опрощаване на данъчни задължения, отсрочване на плащания и подкрепа за изплащане на заплати в затруднени фирми, отбелязва Ройтерс.

Новата мярка за съкратена работна седмица се очаква да струва на правителството около 3 милиарда куни. Хърватия очаква тази година бюджетен дефицит от 6,8 процента от брутния вътрешен продукт.