Европейските авиокомпании поискаха днес по-добра координация между страните, за да сложи край на хаотичните ограничения на границите и на бъркотията в процедурите, след два месеца на все още слаб трафик това лято, предаде Франс прес.

Асоциацията Авиолинии за Европа (A4E), която обединява основните европейски авиокомпании, поиска по време на видеконференция въвеждането на бързи и сигурни тестове за COVID-19 при заминаване, за да се избегне поставянето под карантина при пристигането, което трябва да е крайна мярка.

Асоциацията посочи като причина за слабото възстановяване на въздушния трафик това лято хаотичните ограничения на границите и бъркотията, царяща около карантинните мерки, пътническите формуляри и изискванията за тестове, които са различни в отделните страни.

"Спешно е необходима стандартизирана програма за тестване, ако искаме да възвърнем доверието на пътниците", коментира директорът на оргaнизацията Томас Рейнерт.

Докато през юли трафикът в Европа леко се възстанови, то през август той остана в застой с едва 30% от пътниците спрямо същия период на миналата година, според организацията.

"Несигурността по отношение на процедурите, прилагани от властите при пристигане, е един от факторите, които спират рестарта, заяви изпълнителният директор на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) Патрик Ки. - Имаме нужда от общ европейски подход. Доказано е, че хората не трябва да се страхуват да летят, вероятността да се заразят е много слаба."

"Според проучване на агенцията, осъществено през последната седмица на август, от 3 милиона пътници в Европа едва 180 не са получили разрешение да пътуват или са били свалени от самолетите заради симптоми на коронавирус, което е шест души на 100 000, подчерта още Ки. - От 3 милиона наблюдавани пътници седем са имали симптоми на COVID-19 на борда на самолета. Въздушният транспорт е безвредна система и то много по-безвредна, отколкото по-голямата част от другите видове транспорт и други обикновени дейности като пазаруване."

Въздушният транспорт беше един от най-засегнатите в света от кризата с коронавируса. Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ Ц IATA) прогнозира спад от 55% в трафика за 2020 година и оценява загубите на 419 милиарда евро, което е 50% спрямо 2019 година, в оборота на компаниите.