Световният икономически форум тази година няма да се проведе сред снеговете на швейцарския курорт Давос, а ще бъде изцяло онлайн, съобщи Франс прес. Днес той ще бъде открит с изказване на китайския президент Си Цзинпин, чиято страна изглежда е обърнала страницата на коронавируса - поне в икономически план.

Форумът ще продължи до петък изцяло онлайн.

По-късно днес председателката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард ще участва в дебати за начините за възстановяване на икономическия растеж заедно френския министър на икономиката Брюно Льо Мер и германския му колега Петер Алтмайер.

Наред с овладяването на пандемията, възстановяването на растежа е ключов въпрос за участващите във виртуалните кръгли маси на форума политици, ръководители на компании и учени, допълва БТА.

Преди една година икономическият елит в луксозния швейцарски курорт в Алпите се интересуваше от кръстосването на шпагите между Доналд Тръмп и Грета Тунберг, повече отколкото от локдауна в Ухан.

Година по-късно, милиардерът републиканец тъкмо е напуснал Белия дом, а азиатският континент отново се завръща на сцената за 51-вото издание на форума на тема "Ключова година за възстановяване на доверието".

Европа ще отчете присъствие в лицето на председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Съвсем наскоро сформираната администрация на Джо Байдън, която пое ангажимента да се върне към мултилатерализма, е представена от американския експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи. Бившият американски държавен секретар Джон Кери ще бъде представител на Байдън по въпросите на климата.

Азия е представена от президентите на Китай и Южна Корея и премиерите на Индия и Япония.

Сред останалите теми, които ще бъдат обсъдени тази седмица на виртуалния Давос, ще бъде и увеличаването на неравенствата и опасността това да се отрази на единството на обществата.

Неправителствената организация Оксфам (Oxfam) публикува днес доклад, според който най-богатите хора на планетата са останали незасегнати и дори са станали по-силни в резултат на пандемията. В документа отново се отправя призив за облагане на богатствата като част от борбата с "вируса на неравенствата".

След тази първа виртуална сесия, Давос ще се пренесе през май в Сингапур, далеч от швейцарския ски курорт, където се провежда обикновено форума, учреден през 1971 година от германския професор Клаус Шваб.