Хиляди жени напуснаха работа и излязоха по улиците в Швейцария днес, за да стачкуват с искания за равностойно заплащане и срещу различни форми на полова дискриминация, предаде ДПА и БТА.

Протестите започнаха призори, като жените образуваха колона от автомобили, хлопаха с тенджери и тигани и гориха сутиени в редица градове, сред които бяха Женева и Лозана, съобщи държавната швейцарска телевизия.

Снимка: БТА/АР

Жени парламентаристки, много от които облечени в пурпурния цвят на протеста, напуснаха сградата на парламента в Берн в късната сутрин за 15 минути, за да покажат солидарността си със стачката на жените.

Швейцарките са печелили за месец средно бруто 6491 швейцарски франка (6533 долара) през 2016 година или с 18,3 процента по-малко, отколкото мъжете според най-новите официални статистически данни.

Швейцария се нарежда почти на дъното, когато става дума за политика, насочена към семейството, сочи публикуваният тази седмица нов доклад на УНИЦЕФ за политиката в подкрепа на семействата. Швейцарските жени получават само 8 седмици платен отпуск по майчинство.

Снимка: БТА/АР

Протестите се провеждат в различни по-малки и по-големи градове в алпийската страна. Синдикатите настояват за задължителна съпоставимост в заплатите на жените и мъжете, както и за по-кратко работно време през седмицата, за да се грижат за децата.

Стачката събира заедно различни групи като учителки, напуснали класните стаи в Базел, и жени фермерки, които поискаха по-добри пенсионни планове.

Активисти в Берн предадоха в парламента петиция за намаляване на данъка върху продажбите на тампони, подписан от над 11 000 души.