Пазарите приеха "положително" оставката на досегашния турски министър на финансите и държавната хазна, пише в. "Милли газете" по една от водещите теми в турския печат тази сутрин. Снощи президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган прие оставката на министъра и негов зет Берат Албайрак и назначи на мястото му Лютфи Елван.

Според "Милли газете" пазарите са приели оставката на Албайрак като знак за възможна промяна в икономическата политика. След като Албайрак обяви оттеглянето си от поста в неделя вечерта чрез социалните медии, във вчерашния първи работен ден от седмицата пазарите реагираха позитивно - лирата покачи стойността си спрямо щатския долар от 8,52 на 8 и спрямо еврото от 10,14 на 9,50, а грам злато се търгуваше за 503 вместо за 539 турски лири преди това.

Според експертите увеличаването на стойността на турската национална валута е породено от очакването за промяна в икономическите и парични политики на Турция, отбелязва "Милли газете".

За "горещи часове в Анкара" пише в заглавие по същата тема днес в. "Йени шафак". Вестникът отбелязва, че обявяването на намерението на Албайрак да се оттегли поради "здравословни проблеми" е било последвано от часове неяснота, в които не е било известно каква ще бъде реакцията на президентството по въпроса.

"Новината успокои пазарите", отбелязва и "Йеничаг", според който въздействие върху финансовите пазари е оказала не само обявеното от финансовия министър намерение да се оттегли, но и смяната на управителя на централната банка Мурат Уйсал, който бе заменен на поста от Наджи Агбал, бивш финансов министър. Турската лира, която през последните три години загуби 55 процента от стойността си, за първи път си възвърна пет процента, отбелязва вестникът.

"Сбогом, г-н зет", пише Мустафа Ялчънер, автор на в. "Евренсел". В коментар, публикуван днес в опозиционното издание, Ялчънер поставя въпроса "какво се е случило, че да насочи любимия зет към оставката?".

"Вероятно ще е по-уместно да се зададе въпросът какво не се е случило. Господинът беше министър на финансите и държавната хазна. Но, както е известно, по време на неговия мандат не останаха нито финанси, нито хазна", пише анализаторът на "Евренсел".

Авторът поставя също въпросите дали единствено "Зетят" е отговорен за положението на нещата. "С колко подписа средствата, прехвърлени в държавния суверенен фонд, могат да се изтеглят и продават? Или пък кой е този, който казва "сваляйте лихвите", и за последно само преди два дни за пореден път през изминалите няколко години смени управителя на централната банка и назначи на мястото му бившия министър Наджи Агбал", пита още Ялчънер.

"Ветрове на промяната", озаглавява днешния си материал за новостите на икономическия фронт в. "Йени месаж". Според това издание със смяната на гуверньора на централната банка и оставката на финансовия министър "са задухали ветрове на промяна в икономическото управление на Турция".

Вестникът цитира подкрепата, изказана от председателя на Партия Независима Турция Хюсеин Баш, за Албайрак. Според Баш, Берат Албайрак се е опитал да продължи и във финансовото министерство енергичните действия, които е водил и в министерството на енергетиката преди това, но е бил оставен сам от другите институции в този процес. "Икономиката върви на зле не от пет, а от 25 години. Защото икономическата система е сбъркана. Несправедливо е всички тези системни проблеми да бъдат разглеждани като лично представяне и неуспех на едно лице", написа той в коментар в Туитър.