Цялата информация на Търговския регистър е налична, заяви пред журналисти в Шумен министърът на финансите Владислав Горанов. Той подчерта, че в момента се извършват тестове и настройки.

"Когато регистърът е готов и верифициран, ще бъде пуснато и регистърното производство. Сега стартира регистърът с възможност за справки, но все още не е достъпна услугата за вписване в него. Цялата информация е налична към 9 август. Трябват още няколко дни, за да се тества базата данни за консистентност, след което ще бъде пусната и регистърната услуга", коментира министър Владислав Горанов.

По-рано вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че виновните за пробива на регистъра ще бъдат установени и наказани.

Проблемът с търговския регистър възникна в края на миналата седмица. От Агенцията по вписванията възстановиха частично достъпа за справки за актуалното състояние на фирми още вчера, а от днес ще са възможни и справките по ЕГН.

Системата ще заработи напълно другата седмица. Все още не е ясна причината за срива, но загубени или манипулирани данни няма, категорични са от агенцията.

От фирмата, която поддържа регистъра, разпространиха становище, че са концентрирани да възстановят системата.

Междувременно Министерският съвет реши да се създаде хранилище, в което да се архивират данните от всички електронни регистри в държавата.