Най-вероятно таванът на пенсиите няма да отпадне през 2019 година. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов.

По-рано днес за това намекна и социалният министър Бисер Петков.

"Моето мнение, е че таванът за всички пенсии може да отпадне само тогава, когато всички изкривявания в пенсионната формула, натрупани от отменения Закон за пенсията, през Кодекса за задължително обществено осигуряване, до безбройните изменения в Кодекса за социално осигуряване, изчезнат. Тогава можем да говорим за премахване на тавана на пенсиите. Таванът съществува именно, за да премахне несъвършенствата на пенсионната формула", уточни министър Горанов.

Той заяви още, че в момента действащото законодателство предвижда увеличение на максималния размер за съществуващите пенсии и отпадане на тавана за новоотпусканите пенсии от началото на 2019 година.

"Обобщено, опитваме се в момента да преценим дали трябва да отпадне напълно таванът за всички. Найвероятно това няма да е възможното решение за 2019 година. Вероятно ще се наложат изменения за 2019 година, които не засягат индивидуалните размери на пенсиите, за премахване на някои от изкривяванията от пенсионната формула", каза още той.

По думите му миналата година именно заради тези несъвършенства е имало дебат за някои от пенсиите, които не са получили увеличение.