Камарата на представителите на американския Конгрес прие късно снощи бюджетно споразумение на стойност 853 милиарда долара, което ще позволи на правителствените служби да продължат работа до 7 декември, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Така конгресмените предотвратиха затварянето на държавни служби, което се очертаваше идната седмица.

Камарата на представителите прие бюджетния закон с 361 гласа "за" и 61 гласа "против", след като миналата седмица Сенатът прие този бюджет.

Сега законът отива при президента на САЩ Доналд Тръмп, който каза, че ще го подпише. Неговият подпис ще предотврати частично затваряне на правителствените служби, което трябваше да започне в понеделник - само няколко седмици преди частичните избори за Конгрес на 6 ноември.

Бюджетът предвижда 675 милиарда долара за министерството на отбраната и повишаване на заплатите на военните с 2,6 на сто, което е най-голямото им вдигане от девет години. Увеличени са предвидените разходи за здравеопазване, образование, труд и други агенции, включително има повишение на бюджета с 5 процента за Националния здравен институт.

Тръмп обеща за подпише закона въпреки недоволството му, че не са предвидени средства за неговата отдавна обещана стена по американско-мексиканската граница - факт, който държавният глава определи като "нелеп".