Глад за кадри в туризма отчитат от Бюрото по труда във Варна преди сезона.

"Имаме огромно търсене на кадри. Още повече, че тази година сезонът ще стартира малко по-рано, защото имаме вече доста заявки за свободни работни места. Традиционно се търсят готвачи, камериери, сервитьори, бармани. Тази година се появяват и длъжности като рехабилитатор, масажист, а това е нещо, което предишни години не е толкова търсено на пазара", казва Рени Тепавичарова, и.д. директор на Бюро по труда - Варна пред ТВ Европа.

Желаещи за работа по морето има, но повечето обаче нямат нужната квалификация. За да не останат без персонал, хотелиерите са склонни да вдигнат заплатите, но не много, защото сезонът се очертава да бъде труден.

"Както цените се качват нагоре, така и възнагражденията, с малко, но нагоре. Ние като работодател сме отворени и към обучение на кадри, ако примерно нещо не им достига квалификацията и въобще", споделя хотелиерът Емилия Клинчева.

"Според мен най-голям недостиг има и ще продължава да се задълбочава в търсенето на квалифицирани работници. И причините са от различен характер. Предимно миграцията в ЕС, възможността да работят в други страни, но смятам, че добрите работодатели, коректните работодатели все пак успяваме да си намерим персонал", споделя Таня Пенкова, която е мениджър Човешки ресурси и допълва, че интерес към нашия пазар има предимно от хора от Украйна и Молдова.