Германците пълнят шкафовете си с разтворима супа - особено популярна храна в случай на здравна криза, докато случаите на коронавирус в страната се увеличават, информира ДПА.

Приходите от продажби на сухи супи са скочили над два пъти миналата седмица - със 112 процента спрямо предходната седмица, съобщава компанията за маркетингови проучвания Ге еф Ка (GfK).

Такива пикове не се наблюдават никъде другаде, посочва експерт от компанията.

Засилени продажби също така се отчитат при рибните консерви и плодовете - с по 70 процента. Приходите от продажба на макаронени изделия са нараснали със 73 на сто, а на консервирани зеленчуци - с 80 на сто.

Увеличаването на продажбите, което се обяснява със страховете на гражданите, че може да се наложи да влязат в период на доброволна карантина заради коронавируса, като цяло е вдигнало приходите на търговците на дребно с хранителни стоки в Германия с 14 процента, отчита Ге еф Ка.

Макар ситуацията да е от полза за супермаркетите и магазините, експертите предупреждават за евентуални проблеми.

Ако страховете се успокоят през идните седмици, апетитът на купувачите за пресни храни ще се върне. Ако обаче опасенията от домашна карантина останат силни, увеличаването на търсенето на пресни продукти ще се отложи. Заради тази несигурност за търговците ще е трудно да направят поръчките си за необходимите стоки, допълват експертите.