Германското промишлено производство се е свило с близо 18 на сто през април спрямо предходния месец в разгара на карантинните мерки, въведени в Европа в борбата срещу разпространението на новия коронавирус, сочат публикуваните днес официални данни, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Министерството на икономиката на Германия отчете спад на промишленото производство в страната със 17,9 на сто след свиването с 8,9 на сто през март, когато започнаха да се прилагат мерките за изолация.

Карантината в Германия не бе толкова строга, колкото въведената в Италия, Испания и Франция и Берлин не е разпореждал затваряне на заводи, но самите компании в голяма степен спряха работа в някои сектори като автомобилостроенето например, а веригите за снабдяване бяха силно нарушени.

Германия започна да смекчава ограниченията в обществения живот от 20 април и оттогава този процес ускорява темпа. Въпреки това германската икономика изпадна в рецесия през първото тримесечие, а през текущото тримесечие се очаква тя да се задълбочи.

Оповестените в петък данни отчетоха спад на поръчките за германските заводи с 25,8 на сто през април след свиването им с 15 на сто през март.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел планира специално заседание в петък, 12 юни, на което да се даде зелена светлина за въвеждането на голяма част от мерките за стимулиране на икономиката на обща стойност 130 млрд. евро. Това съобщават източници, цитирани от Ройтерс.

Очаква се кабинетът да проправи пътя за договореното временно намаляване на ДДС, бонусите за семейства с деца и по-големи премии за насърчаване на покупките на електромобили.

Управляващата коалиция на Християндемократическия съюз (ХДС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) договори плана миналата седмица, за да ускори възстановяването на най-голямата европейска икономика от коронакризата.