Компанията оператор на "нискотарифното" германско летище Франкфурт-Хан, разположено на около 100 км от Франкфурт, обяви фалит, информира ДПА.

Летището е 82,5 процента собственост на китайския конгломерат Ейч Ен Ей (HNA). Той купи акциите от провинция Рейнланд-Пфалц, където е разположен авиовъзелът, през 2017 г. за около 15 млн. евро.

Останалите 17,5 процента се държат от провинция Хесен.

Неотдавна арестът на топ ръководители на финансово затруднената Ейч Ен Ей предизвика сътресения. Тогава китайската компания подчерта, че случващото се няма да се отрази на летището и в началото на октомври увери, че то се справя добре.

Летището е бивша база на американските ВВС, а след това стана база за нискотарифния авиопревозвач Райънеър (Ryanair). То спечели от бума в товарните авиопревози, резултат от засиленото онлайн пазаруване и проблемите с морските превози. Дори преди пандемията обаче пътническият трафик през Франкфурт-Хан бе намалял след пика от около 4 милиона души годишно. Райънеър намали полетите си от аерогарата и ги пренасочи към по-големи летища в региона.

Ръководството на летището призна по-рано, че за 2020 г. то няма да отчете печалба, но прогнозира връщане към рентабилността през 2024 година.