Хората, които се придвижват до работното си място в градовете в Германия, ще срещнат сериозни трудности, след като служителите в обществения транспорт обявиха плановете си да стачкуват в подкрепа на общонационалните правила за заетост, предаде ДПА.

Синдикатът Ферди (Verdi) призова за предупредителни стачки на фона на искането за сключване на колективен трудов договор за около 87 000 служители в сектора на обществения транспорт.

Работодателите отказват да приемат уеднаквяването на правилата за работа, които да заменят разнородната система, възникнала през годините в 16-те федерални провинции.

Заместник-председателят на Ферди Кристине Беле критикува работодателите, твърдейки, че провалът на преговорите е подигравка с работещите в транспортната система.

Наред с нашите искания изложихме и предложения за това как да се решат спешните въпроси като съкращаването на работни места и поощряването на младите хора, каза тя.

Стачката в обществения транспорт се задава на фона на отделни разговори между Ферди и държавните работодатели за увеличение на заплатите с 4,8 процента за период от 12 месеца или минимум 150 евро за 2,3 милиона служители в държавния сектор в страната.