Германският министър на икономиката Петер Алтмайер предложи днес парламентът да приеме юридически обвързваща харта за компромис между борбата с климатичните промени и икономиката, информира електронното издание t-online.de.

Документът трябва да бъде приет преди следващите парламентарни избори, които са насрочени за есента на 2021 година, и може да обхване федералните провинции, общините, предприятията и други организации.

Планира се хартата да има общо 20 точки, включително общонационална цел за намаляване на парниковите емисии през всяка от годините до 2050-а, когато Германия трябва да стане въглеродно неутрална. По този начин всяко поколение ще знае за каква част от минималните ангажименти носи отговорност, подчерта Алтмайер.

Друга точка може да бъде съобразена с търговията с емисии въглероден диоксид и целите на равнище ЕС. Вече е договорена цена от 25 евро на тон въглероден диоксид, която според текущите планове Германия трябва да въведе от 2021 година за горивата, отоплението и газа. Алтмайер е на мнение, че компаниите, чиято политика щади околната среда, трябва да бъдат стимулирани допълнително.

Хартата може да включва освен това "климатична гаранция" и "икономическа гаранция", които да задължават всички държавни структури да приемат и прилагат всички съответни мерки за постигане на климатичните цели и запазване на икономическата сила.

Икономиката и защитниците на климата трябва да осъзнаят, че само заедно могат да постигнат победа, отбеляза Алтмайер.