Германският бизнес изрази днес опасенията си от епидемията от коронавируса в Италия, заявявайки, че тя може да породи още по-голяма несигурност в ключовия сектор на износа, предаде ДПА и БТА.


Фолкер Трайер от Асоциацията на германските търговско-промишлени камари (DIHK) заяви пред ДПА, че бързото разпространение на коронавируса, особено в северната част, е ударило икономическия център на Италия и понастоящем причинява допълнителна несигурност сред германските износители.

Той добави, че само търговският обмен между район Ломбардия и Германия е почти толкова голям, колкото този с Япония.

За момента последиците от епидемията се ограничават най-вече в мерки за защита на служителите в тези области, но според Трайер, ако се разрушат веригите за доставки, това би довело до производствени загуби.

Миналата година германският износ за Италия е бил над 68 милиарда евро (74 милиарда долара), а вносът над 57 милиарда евро. Основните сектори са били автомобилният, резервните части. химическите продукти ,машините и хранителните продукти.

Новият коронавирус удря германската икономика в труден за нея период на фона на световния търговски конфликт и намалелите инвестиции, отбелязва Трайер.

Инвестиционни банки, включително Ситигруп (Citigroup), Креди Сюис (Credit Suisse) и Номура (Nomura) ограничиха пътуванията до Италия заради опасения, че епидемията от коронавируса в северната част на страната може бързо да се разпространи в Европа, съобщиха четири източника пред Ройтерс.

Лазард (Lazard), Бе Ен Пе Париба (BNP Parisbas) и Дойче банк (Deutsche Bank) също побързаха да предупредят служителите си да не пътуват до Италия, освен ако не е крайно необходимо, съобщиха източници, пожелали анонимност, тъй като политиката на банките е конфиденциална.

На банкерите, които работят върху деликатни споразумения, бе казано да искат специално разрешение от висшето ръководство, ако все още искат да летят до Милано, Болоня и други северни италиански градове, според източниците.