Германският институт за икономически изследвания Де И Ве (DIW) понижи прогнозата си за икономическия растеж на Германия до 1,5 процента и 1,6 на сто от брутния вътрешен продукт за съответно 2018 и 2019 година, съобщи ДПА.

Новата прогноза, която е направена на фона на забавящия се световен икономически растеж, което се отразява неблагоприятно на износно ориентираната германска икономика, представлява намаляване на прогнозата с 0,3 процентни пункта за 2018 година и с 0,1 процентни пункта за 2019 година.

Германия отчита недостиг на работна ръка в строителството и технологичния сектор, а автомобилната индустрия бе сериозно засегната през третото тримесечие, когато растежът се забави заради въвеждането на новите тестове за съответствие с екологичните стандарти. Германската икономика се сблъска и с трудна международна среда, включително търговската война между САЩ и Китай и САЩ и ЕС. Друг отрицателен фактор е несигурността около Брекзит.

През ноември германският съвет от независими икономически експерти, известен като "Съвета на мъдреците", понижи прогнозата си за икономическия растеж през текущата година.

Петимата съветници на германското правителство очакват най-голямата европейска икономика да нарасне с 1,6 на сто тази година, което е силно понижение на прогнозата спрямо темпа от 2,3 на сто, очакван през март. За догодина прогнозата също е коригирана към понижение до растеж от 1,5 на сто спрямо 1,8 на сто по-рано. 

 Германският брутен вътрешен продукт се сви с 0,2 процента през третото тримесечие спрямо предходните три месеца отчасти заради забавяне при сертифицирането на новите автомобили според новите, по-строги екологични стандарти.