Германия може да се сблъска с 25 милиарда евро бюджетен дефицит до 2023 година, ако не затегне разходите, тъй като приходите от данъци вероятно ще се понижат, а заплатите в държавния сектор се повишават, пише в. "Билд", цитиран от Ройтерс и БТА.

Вероятността за бюджетен дефицит би представлявал драстично влошаване на финансите на най-голямата европейска икономика, която отчете бюджетен излишък от 11,2 милиарда евро за миналата година.

Предупреждението се съдържа в доклад, изготвен от финансовия министър Олаф Шолц за колегите му министри, тъй като те се подготвят за редовните бюджетни дискусии.

Търговското напрежение между Китай и САЩ и евентуалното излизане на Великобритания без споразумение с ЕС вече накараха Германия да намали прогнозата си за икономическия растеж за тази година до 1 процент.

В тази по-трудна ситуация по-ниските приходи от данъци ще отворят дупка от 5 милиарда евро в бюджета годишно, пише "Билд".

Недостиг от 25 милиарда евро ще означава бюджетен дефицит от под 1 процент от германския брутен вътрешен продукт.

Изданието допълва, че на заседанието по бюджетно планиране миналата седмица министрите са били предупредени да държат под контрол разходите, отчасти заради бързия растеж на "сметката" за заплати в държавния сектор, която се очаква да достигне до 35 милиарда евро през 2020 година спрямо 31 милиарда евро през 2016 година.