Германия планира да предостави 500 млн. евро на компании, за да предотврати срив в професионалното обучение заради пандемията от коронавирус. Това се посочва в документ, до който Ройтерс е получил достъп.

Правителството на канцлера Ангела Меркел вече одобри два пакета от мерки за общо 880 млрд. евро за смекчаване на икономическите последици от карантинните ограничения, които изправиха водещата европейска икономика пред най-тежката рецесия от Втората световна война, допълва БТА.

Трябва да попречим кризата с COVID-19 да се превърне в криза на професионалното бъдеще на младите хора и в осигуряването на квалифицирани служители, се посочва в документа, който се очаква да бъде одобрен от кабинета на Меркел в средата на идната седмица.

Програмата ще включва бонуси за професионално обучение до 3000 евро за малки и средни компании, които са пострадали тежко от коронакризата. Помощ ще бъде предоставена и на фирми, които не са включили обучаващи се служители в програмата за съкратено работно време или са приели стажанти от фалирали компании.