Германският канцлер Ангела Меркел се срещна днес с представители на бизнеса и синдикатите, за да изготвят стратегии за привличане на квалифицирани служители от страни извън ЕС, предаде Асошиейтед прес.

През уикенда Меркел предупреди за опасност от изнасяне на компании от Германия поради липса на квалифицирани кадри. По думите й първите два стълба на правителствения подход към проблема трябва да бъдат осигуряване на квалификации за германците и полагане на усилия за привличане на професионалисти от държави, които не са членки на ЕС. Само че тези стъпки няма да бъдат достатъчни, Германия трябва да наеме работници от такива страни, допълни тя.

Меркел подчерта, че по света има засилена конкуренция за привличането на квалифицирани работници и призова Германия да предложи привлекателни работни условия. "Важно е в трети страни да бъдем възприемани като космополитна и интересна държава", добави тя.

Закон, който ще влезе в сила на 1 март догодина, ще улесни гражданите на държави извън ЕС да получават работна виза и да си намират работа в Германия.

От недостиг на кадри се оплакват сектори като информационните технологии и здравните грижи.

Според проектопредложенията, обсъдени днес, правителството се надява да засили употребата на специализиран информационен портал за квалифицирани работници, който включва пряка линия и съвет по заетостта. Планът освен това призовава компаниите да предлагат повече позиции за чужденци, информира ДПА.

Преди днешните разговори министърът на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл заяви, че участниците ще обсъдят върху кои държави германските бизнес лидери искат да се съсредоточат, както и върху премахването на бюрократични пречки.

Той увери, че целта не е подбиване на германските заплати.

56 на сто от предприятията, участвали в проучване на Търговската и индустриална камара казват, че недостигът на квалифицирани работници е най-големият риск, пред който са изправени. Една трета от запитаните предприятия вече са взели на работа квалифицирани работници от чужбина, включително от страни извън ЕС.