Германската икономика е в застой през последното тримесечие на миналата година, успявайки да избегне "на косъм" рецесията, след като през предходния период юли-септември се сви за първи път от 2015 г. насам.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в Европа остава без промяна на тримесечна основа, показват данни на германската федерална статистическа служба. Това е и под очакванията на анализатори, допитани от Ройтерс, за минимален ръст от 0,1%. 

За сравнение през периода юли-септември свиването бе от 0,2%, като по дефиниция една държава е в рецесия след две или повече тримесечия на негативен ръст.

Стагнацията през периода означава, че страната изостава спрямо повечето държави в еврозоната, където средният ръст на БВП е 0,2%.

Германската икономика получи тласък от местното търсене през четвъртото тримесечие. Подчертан ръст се наблюдава при инвестициите в имоти и оборудване. Държавните разходи също са нараснали по-значително спрямо предишните три месеца, като леко увеличение има и при частното потребление, съобщава Bloomberg.

В същото време вносът и износът нарастват с почти сходно темпо, което означава, че няма принос от нетната търговия.

Според икономисти на Bank of America Merrill Lynch настоящото забавяне може да се окаже временно, но само ако бъдат избегнати някои "инциденти". Заплахите на САЩ за нови мита върху автомобилния внос трябва да бъдат разсеяни, Великобритания трябва да напусне Европейския съюз със сделка, а китайската икономика ще трябва да се стабилизира, уточняват те.