Германия събра 6,6 млрд. евро (7,4 млрд. долара) в търга за честотите за 5 Джи (5G) мрежа, предадоха световните агенции.

В ожесточения търг, който приключи късно снощи, три утвърдени телекомуникационни компании - Телеком (Telekom), Водафон (Vodafone) и Телефоника (Telefonica) - и новият играч Дрилиш (Drillisch) успяха да получат части от спектъра за бърз пренос на големи масиви данни.

Аукционът, който започна в средата на май, донесе на правителството повече пари от очакваното, отбелязва ДПА. В началото се очакваше хазната да получи между 3 и 5 млрд. евро. Властите възнамеряват да инвестират тези средства в дигитализация като например по-добро ИТ оборудване за училищата.

Германия се надява 5Джи технологията да й помогне да запази лидерското си място в Европа, докато секторите на най-голямата европейска икономика преминават през процес на дигитална трансформация.

Берлин иска 5Джи мрежата да улесни въвеждането на услуги като автономен транспорт и "теле-медицина", при която телекомуникационните и информационни технологии се използват за предоставяне на клинични здравни услуги от разстояние.