Германия предвижда на свой ред да разреши движението по улиците на градовете на електрическите тротинетки, предаде Франс прес и БТА. Берлин полага усилия да организира съжителството на тези много популярни транспортни средства, представени като "екологични", с пешеходците и колоездачите.

Правителството добави днес към регулаторния списък на разрешените транспортни средства и "електрически превозни средства без седалка" и моноцикли. Този списък трябва да бъде подложен на гласуване в горната камара на парламента, за да влезе в сила през тази година.

"Искаме да отворим нови пътища за една по-модерна, здравословна и екологична мобилност в градовете ни", заяви министърът на транспорта и цифровата инфраструктура Андреас Шойер, като похвали "огромния потенциал" на тротинетките.

Според него става дума за "една реална алтернатива на автомобила, идеална за последния километър между станцията на метрото или спирката на автобуса и дома или работното място".

Приетата разпоредба разграничава транспортни средства с ограничение до 12 километра в час, разрешени от 12 годишна възраст, които биха могли да се движат по тротоарите и такива с ограничение до 20 километра в час, разрешени за над 14 годишна възраст, които могат да се движат само по велоалеите.

В Париж, където тези транспортни средства също са много популярни, местните власти приеха днес такса и глоба, за да се регулира инвазията на електрически тротинетки на самообслужване по тротоарите.