Германското правителство одобри план, предвиждащ общо до 40 милиарда евро (44,4 милиарда долара) помощи за смекчаване на последиците за въгледобивните региони, които се отказват от изкопаемите горива, предадоха световните агенции.

В германските провинции Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург, Саксония и Саксония-Анхалт все още хиляди хора работят във въгледобивната индустрия. Властите решиха през януари до 2038 година страната да се освободи от производството на въглища, за да изпълни климатичните си цели, припомня ДПА.

Министърът на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер, цитиран от Асошиейтед прес, уточни днес, че средствата ще започнат да се отпускат, след като парламентът приеме съответния закон, определящ датите и условията на отказа на Германия от въгледобива. Това вероятно ще стане през идните месеци.

В момента на територията на Германия е останал само добив на кафяви въглища в кариери и открити мини. На 21 декември 2018 година в германския град Ботроп бе затворена последната въглищна мина, напомня ТАСС