Около 2,1 милиона стари бензинови коли в Германия също са заплашени от ограничения на достъпа им до различни градски зони, съобщи Automedia.bg. Основно това са автомобилите, които отговарят на стандартите Euro 1 и Euro 2 и такива, които не покриват нито един от двата стандарта. Най-строги се очакват да са ограниченията във Франкфурт, които ще засегнат и бензинови автомобили, покриващи остарелия вече стандарт Euro 3.

Ограниченията на по-старите бензинови автомобили са мотивирани от сериозното количество азотни оксиди, които отделят тези коли.

Сред проблемните модели попадат Mercedes W124, BMW 3 серия (Е36), Porsche 964, VW Golf VR6 и др.

Германия вече въведе забрана за дизелови автомобили, неотговарящи на стандартите, в редица градове. През 2019 г. ще бъдат сериозно ограничени дизелите в Майнц, Щутгарт, Аахен, Франкфурт и Берлин, като в последните два града се готви дори забрана за колите със стандарт Еuro 5.

Факт е, че забраната няма да важи за целите градове. В случая с Берлин, например, съдът определи, че автомобилите с дизелови двигатели със стандарт до Еuro 5 няма да бъдат допускани до 11 маршрута в централните части на града.