Германският транспортен министър Андреас Шойер си е поставил за цел да разчисти пътя към налагане на почти всеобхватна магистрална такса за колите в Германия и Европа през германското председателство на ЕС. Това става ясно от проектодокумент, до който Ройтерс е получил достъп.

До осем години почти всички превозни средства на магистралите, включително камиони, лекотоварни автомобили и леки коли, ще трябва да плащат такси, съгласно проекта за европейска тол директива.

Що се отнася до страните членки, които вече са въвели система за таксуване, таксите ще се налагат за всички превозни средства без автобусите, се отбелязва в документа, който Шойер иска германските министри да приемат днес.

Това би било официалното германско предложение за председателството на блока, което започна на 1 юли и продължава до края на годината.

Германски представители посочиха пред Ройтерс, че някои министри биха искали да замразят проекта, въпреки че тол таксата, базирана на разстояние, се възприема до голяма степен като мярка, която ще помогне в борбата срещу изменението на климата.

Темата е изключително деликатна за министерствата, ръководени от Германската социалдемократическа партия, която споделя властта с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и отдавна критикува магистралните такси.