Франция и Германия призовават всички европейски страни и всички заинтересовани европейски компании да се присъединят обявената от тях днес инициатива за европейска инфраструктура за данни Гайа-Екс (Gaia-X), заяви френският министър на икономиката Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес и БТА.

Льо Мер каза това на видеопресконференция с германския си колега Петер Алтмайер.

Гайа-Екс е ключова инициатива, която може да позволи на европейската икономика и промишленост да се възползват напълно от цифровизацията и да бъдат конкурентоспособни на световните пазари, посочи френският министър.

Алтмайер допълни, че това е отправна точка за изграждане на европейска екосистема на данните, сравнявайки раждането на Гайа-екс с неотдавнашното изстрелване на американската ракета на Спейс Екс (Space X) към Международната космическа станция.

Инициативата Гайа-Екс ще позволи изработването на общи европейски критерии за облачни услуги - област, в която в момента доминират американските гиганти, а започват да се появяват и големи китайски компании.

Гайа-екс ще бъде нещо като европейска пазарна площадка, на която компаниите ще могат да намират облачни услуги, отговарящи на тези европейски норми.

"Ние не сме Китай, не сме Съединените щати, ние сме европейски страни със собствени икономически ценности и собствени икономически интереси, които искаме да защитим", подчерта Льо Мер.

Гайа-екс ще се управлява от белгийска асоциация с нестопанска цел, специално създадена за целта. Проектът е изработен с 11 френски и 11 германски компании, представляващи едновременно доставчици на "облачни" услуги и сектори, потребители на такива услуги.