Централните промишлени региони на ЕС, градските райони на Евросъюза и Германия имат най-голяма полза от европейския единен пазар. Това сочи проучване, което очертава икономическите и социалните неравенства в блока, съобщи Ройтерс.

Единният пазар се стреми да гарантира свободното движение на стоки, капитал, услуги и работна ръка в 28-те страни членки на ЕС.

Доклад на фондация Бертелсман установи, че Германия, най-голямата европейска икономика, е имала най-съществена полза в абсолютно изражение от единния пазар, като годишно е печелила допълнително 86 милиарда евро (96 милиарда долара) благодарение на единния пазар.

Проучването е установило, че всеки германец средно е бил с 1046 евро по-богат заради членството на страната в единния европейски пазар, докато средният гражданин на ЕС е получил допълнително само 840 евро.

Не всеки получава еднакво от единния европейски пазар, но всеки печели, каза президентът на германската фондация Арт де Хьос.

Неравенствата, очертани в доклада, изтъкват някои акпекти от политиките на ЕС преди изборите за Европейски парламент този месец, с призивите за общоевропейска минимална заплата например. В същото време Италия, която се бори с ниския растеж, иска да й бъде разрешено да наруши бюджетните правила на ЕС, за да финансира намаляване на данъците в страната.

Богатите, развити икономики, които са близо до икономическия център на ЕС, като Австрия и Холандия, също са далеч по-богати в резултат на членството си в единния европейски пазар, сочи докладът, а по-бедните южни и източни страни в Европа имат далеч по-малка полза.

За страни като Холандия и Австрия единният пазар е безценен, тъй като имат конкурентни сектори, но разчитат на износ, понеже местните им пазари са малки, каза Доминик Понату, един от авторите на проучването.

Селските райони също са имали по-малка полза от членството в единния европейски пазар, сочи докладът, докато високоразвитите региони като Южна Англия са най-печеливши.

Парадоксално това означава, че британски региони като Кент например, който гласува за излизането на Великобритания от ЕС, е спечелил най-много от единния европейски пазар, се допълва в документа.