Държавите-членки на Европейския съюз трябва да се подготвят за американски тарифи на няколко фронта през следващите месеци, предупреди високопоставен германски служител, цитиран от Ройтерс.

Това негово предупреждение е факт само часове, преди Вашингтон да започне проучване на планирания от Франция т.нар. "цифров данък" с който да се облагат големи американски технологични гиганти като "Фейсбук", "Гугъл" и "Амазон" - ход, който може да предизвика в бъдеще налагането на нови митнически тарифи от страна на САЩ.

Петер Байер, трансатлантическият координатор и член на парламента на Германия, заяви, че дори и при запазване на интереса на САЩ за диалог с Европа, администрацията на Доналд Тръмп изглежда е готова да наложи тарифи във връзка със споровете по отношение на субсидиите за самолетостроителните компании (спорът, известен като "Боинг" - "Еърбъс"), за газопровод "Северен поток 2" и за европейски автомобилен внос в Съединените щати.

През месец май американският президент Доналд Тръмп заяви, че някои вносни превозни средства и части за тях представляват въпрос на националната сигурност, но отложи решението за налагане на тарифи върху вноса на европейски и японски автомобили с шест месеца, за да се даде време за търговски преговори с двата важни партньора на САЩ.

Ройтерс цитира неназовани европейски официални представители да посочват, че те се страхуват, че сега Тръмп ще насочи вниманието си към Европа, след като в края на юни постигна временно примирие в продължителната търговска война с Китай по време на срещата си с китайския президент Си Цзинпин на форума на Г-20 в Япония.