Германското правителство е одобрило продажба на оръжие на стойност малко под половин милиард евро за Саудитска Арабия през тази година, с което кралството става втори по големина германски клиент след Алжир, предаде ДПА, позовавайки се на документ на германското министерство на икономиката.

Берлин е одобрил оръжейни сделки на стойност 416,4 милиона евро (477 милиона долара) със Саудитска Арабия. Рияд води кампания на въздушни удари в Йемен, наречена операция "Решителна буря", с цел да подкрепи авторитарния президент на страната между 1 януари и 30 септември, заявиха от германското министерството на икономиката в отговор на запитване на опозиционен депутат.

Само Алжир е по-голям купувач на германско оръжие за същия период на тази година, с одобрени оръжейни сделки на стойност 741,3 милиарда евро.

Саудитска Арабия е подложена на критики след изчезването на журналиста дисидент Джамал Хашоги. Огласените днес данни също имат отношение към въпроса, защото продажбата на оръжие на Саудитска Арабия може да наруши коалиционното споразумение, подписано в началото на четвъртия мандата на канцлерката Ангела Меркел.

По настояване на левоцентристката Германската социалдемократическа партия (ГСДП) коалиционното споразумение постановява, че на германското правителство е забранено да одобрява износ на оръжие към която и да било страна "пряко" въвлечена в конфликта в Йемен.

Но в коалиционното споразумение има изключение за страни, с които Германия е сключила оръжейни сделки преди започването на четвъртия мандат на Меркел.