Минималният осигурителен праг за неквалифицирания персонал в ресторантите да е 610 лв., а за служителите с квалификация - 800 лв., предлагат управляващите.

Първоначално обаче споразумението с бизнеса беше 9% ДДС за храни и книги срещу увеличаване на осигуровките в сектора.

ДДС 9% срещу скок на минималните осигуровки с 200 лева - такава уговорка постигнаха управляващите с бизнеса при обсъждането на антикризисната мярка.

Сега обаче от ГЕРБ предлагат неквалифицираният персонал в бранша да остане на минимална заплата от 610 лв. Управляващите са категорични - това не било вратичка в закона. "Все пак да има диференциране между хората, които имат квалификация и работят в сферата на услугите като сервитьори и бармани, те ще бъдат на минималния осигурителен праг от 800 лв. вместо досегашните 610 лв.", заяви Александър Иванов от ГЕРБ.

Мотивите на властта - в закона има строги изисквания за минимален осигурителен праг по професии.

"Клас номер 9 - това са чистачи, помощници, работници, които са в сметосъбирането. Това са хора без никаква квалификация и е напълно логично хората без никаква квалификация да бъдат с по-нисък осигурителен доход. Знам, че се коментира темата за сервитьори, бармани, готвачи-те са в клас номер 8. Т.е ако един работодател осигурява готвач, сервитьор в клас номер 9-това е нарушение и може да търпи санкция", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от Нова телевизия.

От бизнеса обясняват, че не се отмятат от ангажимента си и секторът ще излезе на светло. Минималният осигурителен доход за управителите в заведенията, например, ще бъде 1 200 лв., а за готвачите, барманите и сервитьори - 800 лева.

"Аз мисля, че получихме едно много смело политическо решение от господин Борисов и сега бизнесът трябва да докаже, че заслужава това решение. Няма как да бъде злоупотребено с това. За да бъде злоупотребено, това означава, че един сервитьор трябва да бъде назначен катохигиенист и това при една проверка ще лъсне веднага. Не мисля, че някой ще тръгне да прави такова нещо", категоричен бе председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов

Утре ревизията на Закона за ДДС влиза на второ четене в бюджетна комисия.