Депутатите приеха промени в Закон за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), които бяха одобрени на второ четене с приемането на изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Спор в пленарната зала предизвика предложението на БСП за преминаване към скала на прогресивно подоходно облагане и за намаляване на месечната данъчна основа на доходите от трудови правоотношения на родителите с 500 лева на дете.

От левицата заявиха, че плоският данък не изпълнява функциите си и предложиха ставката от 10 процента да се запази за хората с доходи до 3900 лева на месец, т.е. за 2 250 000 работещи данъчната тежест да не се променя, а да се увеличи ставката за останалите 47 000 души с доходи над тази сума. Идеите им обаче не получиха подкрепа в пленарната зала. 

От ГЕРБ и ДПС защитиха плоския данък. Ниското данъчно облагане при преките данъци е изключително, да не кажа единственото, конкурентно предимство на българската икономика, коментира Йордан Цонев (ДПС). Той отбеляза, че именно ниските осигуровки и данъчно облагане правят България атрактивна за IT сектора.

"Ако плоският данък остане, парите за социална политика ще бъдат повече", смята Цонев.

Менда Стоянова (ГЕРБ) отбеляза, че 50 хиляди са заети в сектора на информационните технологии. Точно толкова стана дума, че получават над 3900 лева и ще бъдат облагани с по-високата ставка до 25 процента, посочи тя.

"БСП иска точно с тези 50 хиляди да затвори ножицата на доходите, само че през данъчно облагане не се затваря ножица на доходите, тя се затваря с преструктуриране на икономиката в иновативни производства и дейности с по-висока добавена стойност, които ще плащат по-високи заплати", коментира Стоянова. Това е пътят, а не да правим равенство, като взимаме от по-образованите, по-квалифицираните, по-инициативните, по-работливите, за да даваме на другите, посочи тя. 

Според Крум Зарков ("БСП за България") данъчната система може да помогне тази икономика да се развива с потребление. Страна, която привлича инвестиции само с ниските си данъци, не е държава, която може да се развива по друг начин освен като данъчен рай, коментира той. Затова и инвестициите, които идват тук, нямат онази добавена стойност, която търсим, за да дръпнем страната напред, посочи Зарков. По думите му бизнесът ни има нужда не само от ниски данъци, но и от най-различни стимули за развитие. 

Николай Александров ("Обединени патриоти") призова БСП, за да не се допусне отново грешка, да се проведе по-широк дебат за данъчната система.