"Ще продължава да става все по-скъпо по две причини. И докато те не изчезнат тези процеси - може би няма да са толкова силно изразени, но ще продължават. Първата е голямото нарастване на паричната маса в света поради хлабавата парична политика на световните централни банки в продължение на две десетилетия. Втората причина е войната". Това заяви Георги Ганев от "Демократична България" по NOVA.

Той коментира и увеличението на пенсиите с 6,1 процента.

"Да не забравяме, че това увеличение на пенсиите идва след две години на рекордно повишение на парите за старост - с добавки и други. Все пак социално-осигурителната система може да поеме много, но не безкрайно. Нека обаче да диференцираме - никой не казва, че пенсиите в България са високи. Всеки би искал да види възрастните хора с по-голяма покупателна способност. Много по-важно е не колко лева ти е пенсията, а какво можеш да си купиш с нея", посочи той.

"Много споря с колеги, които казват, че трябва да се дават повече пари. Но именно повечето пари са причина за инфлацията - увеличава се броят пари. Търсим всякакви възможности - бюджетни и други - да подпомогнем пенсионерите", категоричен е Ганев.

По думите му инфлационните процеси ще продължават докато не изчезнат и двете причини. "Разходите за фундаментални неща като торовете - които са също толкова важни колкото горивото, тепърва ще продължат да нарастват. Предполагам, че секторът на услугите ще бъде по-малко засегнат. Но сектори в производството - като индустрията, селското стопанство и транспорта, че пострадат тежко", подчерта той.

Според него положението не е чак толкова лошо, че да свикваме с двуцифрени стойности на инфлацията. "Със сигурност нива на инфлацията като тези от 90-те години на миналия век - няма да достигнем. Но няма и да се укроти инфлацията тази година и ще се задържи на двуцифрени стойности".