От една страна е добре, че външният дълг е под ограничението от 60% от БВП, коментира депутатът от БСП Румен Гечев. По думите му обаче, няма от какво да се хвалим с това, че сме в първите три в Европа по-нисък дълг - "добре е да се хвалим, ако сме в първите три в Европа по жизнен стандарт, тъй като сам по себе си делът на дълга в БВП не означава нищо", допълни Гечев пред БНТ.

Вчера премиерът Бойко Борисов за пореден път се похвали, че България е трета по най-нисък дълг към БВП в ЕС. Само за година той бил спаднал с 2.3 млрд. лв.

Той даде пример, че същият дълг в БВП имат Бангладеш и Демократична република Конго. Много по-нисък дял в БВП имат Екваториална Гвинея, Гватемала, Либерия, Парагвай, Таджикистан и Узбекистан. Тоест никъде по света макроикономистите не определят жизнения стандарт като дял на дълга в БВП, каза депутатът.

Според него умните страни си поддържат дълга в рамките на ограниченията, държавата вкарва повече ресурси в икономиката чрез публично частно партньорство и развиват националната си икономика.

Дългът трябва да бъде контролиран, но той трябва да бъде използван разумно, смята Гечев. По думите му, важният въпрос е - за какво се използва дългът.

Когато държавата взима дългове и ги инвестира чрез пазарни инструменти заедно с частния бизнес - тогава резултатът е положителен, смята червеният депутат.

Всичко е въпрос на доза и разчети, категоричен е Гечев. Според него вече почти 30 години България няма дългосрочна икономическа програма за развитие.

Много правителства и това правителство в момента не знае какво правим - къде ни е секторната политика, къде ни е разписана в детайли политиката за стимулиране на износа?, попита депеутатът.