Рекордният ръст на цената на енергоносителите в Европа и в частност на газа пречи на възстановяването на икономиката на континента след COVID пандемията и подчертава значението на осъществяването на балансиран подход за енергийния преход, смятат експертите от Форума на страните експортьори на газ (Gas Exporting Countries Forum, GECF).

В обзора си те напомнят, че стойността на газа в Европа по-рано за пръв път в историята надхвърли 1000 долара за 1000 куб метра и продължава да расте.

"През септември цената на газа на европейския пазар за първи път преодоля бариерата от 1000 долара за 1000 кубически метра. Цената по договорите октомври на TTF Hub достигна 1031 долара за 1000 кубически метра.

Няколко са факторите, поддържащи безпрецедентния скок на европейския континет: нарастващото търсене на газ след възстановяването от COVID-19, притеснението относно предстоящите зимни доставки и печалбите на другите европейски пазари. Високите цени на азиатския JKM и на въглищата допълнително увеличават ценовия скок на европейския газ, а цените на петрола се увеличиха до максимума си от три години във вторник, след като Brent надхвърли 80 долара за барел", припомнят анализаторите.

Посочва се и забавянето на нагнетяването на природен газ в подземните газохранилища на Европа - с 15 % под нивата от предходни години. В резултат на това основният договор за въглеродни емисии от 21 декември (CFI2Zc1) на ЕС се повиши с 0,93 евро до 65,3 евро за тон, отбелязвайки нов рекорд, припомнят от организацията и коментират безпрецедентните мерките, предприети от различните правителства.

Тази динамика е свързана с нарасналото търсене на фона на възстановяването след COVRD, безпокойството за достатъчни доставки в преддверието на зимата, спиране на нагнетяването на газ в подземните газохранилища, а също така и на ръст на цената на другите енергоносители - петролът и въглищата.

"Сега световните пазари са обхванати от опасенията по повод зимния скок на цената на природния газ. Ако температурата през зимата е под средната, то това може да провокира още по-голяма волативност на цената в Европа. Всеки последващ ръст ще се прехвърля върху стойността на комуналните услуги, което вече оказва натиск върху европейските потребители, тъй като газът се използва широко за отопление, готвене и производство на електроенергия", казват от GECF.

Организацията подчертава също, че като част от усилията за преход на енергия, европейските компании са задължени да продължат да купуват и продават разрешителни за емисии на CO2 (квоти по схемата на ЕС за търговия с емисии, EU ETS).

В същото време бързото икономическо възстановяване след COVID-19, съчетано с енергийната криза, предизвика повишаване на цената на тези квоти от 34 евро за тон през януари на 65 евро през септември.

Този ръст обикновено се прехвърля и на потребителя, отбелязва GECF.

Тези събития, които за съжаление засягат всички обществени сектори, които все още се възстановяват от щетите, причинени от COVID-19, потвърждават дългогодишната позиция на GECF за балансиран подход към енергийния преход. GECF ... призовава за приобщаващ достъп до съвременни енергийни източници и подчертава, че енергийната сигурност трябва да бъде основната точка в глобалния дневен ред ", обобщават експертите.

В тази връзка организацията подчертава ролята на дългосрочните договори за доставка на газ, свързани с цените на петрола, които гарантират стабилността на инвестициите в газови проекти, за разлика от доставките на място.

"Този принцип създава солидна подкрепа, предимно за купувачите, а също така предпазва доставчиците от нестабилността на цените. Например дългосрочните договори в портфолиото на Катар представляват 60%. Алжир, Русия и други членове на GECF също ги предпочитат ... Това, разбира се е един от начините да се осигурят непрекъснати доставки на газ до всички части на света и да се избегне газова криза в бъдеще ", се заключава в прегледа.