Южната ни съседка залага и на удвояване на капацитета на TAP, на който през 2021 г. ще бъде извършен пазарен тест за удвояване на транспортния капацитет на тръбопровода до 20 милиарда кубически метра годишно.

След като Трансадриатическият тръбопровод (TAP) заработи през миналия месец, гръцки служител заяви, че страната му се е превърнала в най-важния център за доставки на природен газ за Югоизточна Европа от източници, различни от Русия. Това се случва и благодарение на гръцките терминали за втечнен природен газ (LNG).

Костис Хацидакис, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, приветства началото на дейността на ТАР и заяви, че чрез DEPA, компанията за доставка на природен газ в Гърция, страната ще започне да получава газ от Азербайджан до края на годината.

"Очакваме с нетърпение началото на доставката на търговски количества газ за гръцкия пазар и по-специално за DEPA съгласно съществуващия договор за доставка на газ от находището Шах Дениз до края на годината", каза Хацидакис, цитиран от Euractiv. Tой добави, че с този газопровод, в комбинация с други проекти като гръцко-българския газопровод IGB и терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция става най-важният транзитен център за транспортиране на алтернативни източници на природен газ в Югоизточна Европа.

3е-news.net

Хацидакис припомни, че изборът на маршрута на Южния коридор през Гърция и TAP е направен от консорциума Шах Дениз през юни 2013 г. под управлението на правителството на Нова демокрация, водено от премиера Антонис Самарас.

Но Гърция залага и на удвояване на капацитета на TAP. През 2021 г. ще бъде извършен пазарен тест за удвояване на транспортния капацитет на тръбопровода TAP до 20 милиарда кубически метра годишно. Това обяви управляващият директор на тръбопровода TAP Лука Шипати на гръцката икономическа среща на върха на 3 декември.