Гърция подготвя закон, който ще предложи значителни данъчни стимули за работници, които се пренесат там от чужбина, с цел да бъдат създадени повече работни места за квалифицирани специалисти и да бъде преодоляно изтичането на мозъци в резултат на финансовата криза, заяви пред Ройтерс Алексис Пателис, съветник по финансовите въпроси на премиера Кириакос Мицотакис.

Той уточни, че Гърция се надява да привлече "дигитални мигранти" в контекста на ускорения преход към дистанционна работа в много страни и сектори заради пандемията от коронавируса.

Служител от чужбина, който се премести в Гърция, според плана ще има право на опрощаване на 50 процента от подоходния данък в продължение на седем години, обясни Пателис и уточни, че съответното законодателство ще бъде внесено в парламента до края на годината.

Целта на правителството е да бъдат създадени работни места или чрез преместване на индивидуални професионалисти в страната, или чрез трансфер на служители от чужбина в рамките на една компания. Пакетът от стимули ще бъде отворен само през 2021 г. и само за хора, които не са имали гръцки данъчен адрес през последните седем години.

Няма да има ограничения за размера на дохода или вида заетост, но правителството се надява да привлече обратно някои от около 800 хиляди гърци, които напуснаха страната по време на дългогодишната дългова криза.

"За тяхното завръщане е необходим допълнителен стимул", казва Пателис и обяснява, че пандемията от коронавирус е показала, че в много случаи е възможно човек да избира къде да живее и да работи благодарение на технологията. "Ние можем да имаме дигитални мигранти", каза съветникът на Мицотакис.

Атина също обмисля "Брекзит бонус" от данъчни облекчения за хора, които искат да напуснат Обединеното кралство след излизането му от ЕС и да преместят местоработата си в Гърция.