От 00:00 часа на 08.09.2020 г. през ГКПП "Илинден" - "Ексохи" е възстановено пропускането на товарните автомобили, съобщиха от МВР.

Информацията потвърдиха и от външното ни министерство. Според официално оповестеното решение на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на страната се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки, като в превозното средство трябва да има само един водач, съобщиха от МВнР.

Водачите трябва да попълнят Формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.

"МВнР подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки, като не е спирало да настоява пред гръцките власти за това. За това настоява лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева", допълват от ведомството.

По въпроса за отварянето на ГКПП "Илинден - Ексохи" в МВнР бяха проведени няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас, а от мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции.

В ранните сутрешни часове ситуацията на пункта е изключително спокойна, към 7 ч е преминал само един товарен автомобил с дървесина.

"Доволни сме от пускането на движението. Това е една малка победа не само за нас, но и за Европа, тъй като след нашия протест се предприе инициатива за общи правила при затварянето на вътрешни пунктове в ЕС", обясни в сутрешния блок на БНТ представител на превозвачите.

"Не смятам, че изискването за код ще ни затрудни. Каквото и да е, важното е пунктът да бъде отворен", допълни той.

Превозвачите обаче смятат да съдят Гърция.

"С колеги обмисляме да заведем един общ съдебен иск срещу гръцката държава на ниво Европа. Смятаме, че има нарушен основен принцип в договора - свободното движение на стоки, услуги, капитали. Загубите са много за всички, без съмнение. Какво ще точно ще направим, ще видим допълнително", каза представителят на превозвачите.