Круизният туризъм в Гърция тази година е по-силен, отколкото преди Covid криза, a за безплатна почивка на работещите и семействата им държавата отделя 30 милиона евро.

Гърция инвестира 1 милиард евро по програма за модернизиране и устойчив туризъм, съобщи министърът по туризма Василис Кикилиас, цитирана от БНР.

Инвестициите за модернизация включват осъвременяване на туристическата база, транспортни съоръжения в туристическите райони и реклама на всички световни изложения.

Тази година отново се отделят 30 милиона евро за вътрешен туризъм на работещите и семействата им срещу ваучери за нощувки и намаления на транспортните разходи. По този начин се оказва помощ и на райони, които не са сред търсените дестинации.

Гърция очаква много силен туристически сезон по прогнози от предварителните резервации. Голям възход има от началото на годината на круизния туризъм като само за пристанище Солун е 250% повече, съобщават от министерството на флота, предаде Ekathimerini.

Изданието отбелязва, че доверието на клиентите се дължи на справянето с Covid кризата. Експертите от индустрията прогнозират динамично възстановяване на туристическия сектор, близо до нивата преди пандемията за 2019 г. Данните също така показват, че войната в Украйна изглежда вече не възпира европейците, както и американците, да правят резервации и да пътуват в чужбина.

Освен това планирането на местата в големите авиокомпании показва, че те се подготвят за силен летен сезон.

Данните на Европейската комисия за пътуване (ETC) показват, че индексът на доверие в сектора достига нов връх, като трима от четирима европейци планират да пътуват до септември.

В момента възстановяването се разгръща в сферата на градските почивки, главно в Атика.