Новото гръцко консервативно правителство заяви, че ще поиска от кредиторите си облекчаване на фискалните цели, поставени в споразумението му с тях, две години предсрочно, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас каза вчера пред парламента, че Атина ще поиска преговори с кредиторите, за да постигне намаляване на договорения първичен бюджетен излишък (от 3,5 процента от БВП - бел. ред.) от следващата година.

"Ние сме решени за засилим доверието в икономиката, като пристъпим бързо към реални реформи (...) През 2020 г. ще поискаме от нашите партньори първичните бюджетни излишъци да бъдат намалени до по-реалистични равнища", заяви Пецас.

При предишното правителство Гърция се съгласи да поддържа първичен бюджетен излишък от 3,5 процента до 2022 г. Според кредиторите това има решаващо значение за запазване на устойчивостта на гръцкия държавен дълг и засега те реагират хладно на идеята за предоговаряне на целите. Въпросът беше обсъждан миналата седмица в Атина между високопоставени представители на международните институции и министри от новото правителство.