Министрите на външните работи на Гърция и на Италия Никос Дендиас и Луиджи ди Майо подписаха днес в Атина споразумение, с което двете страни разграничават изключителните си икономически зони в Средиземно море, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

По-рано двамата министри проведоха среща, на която обсъдиха двустранни въпроси от европейски и регионален интерес, се казва в съобщението.

Вестник "Катимерини" коментира през последните дни, че гръцкото правителство бърза да подпише споразумението с Италия в отговор на намеренията на Турция да започне проучвания за петрол и природен газ в район, който Гърция смята за част от изключителната си икономическа зона.

За района претендира и Турция по силата на меморандум, който Анкара подписа с либийското Правителство на националното съгласие през ноември. В резултат ЕС наложи санкции срещу турски субекти заради нарушаването на суверенните права на Гърция.

Телевизия Скай коментира, че споразумението с Италия е резултат от многогодишни консултации между работни групи от двете страни. Подписването стана възможно, след като бяха преодолени италианските опасения за възможно ограничаване на правата на Италия за риболов в Йонийско море.

Коментатори отбелязват, че споразумението между Атина и Рим променя ситуацията и по отношение на разграничаването на морските пространства между Гърция и Албания. Преговорите там от известно време не напредват, зад което гръцки анализатори виждат влиянието на Анкара в Тирана.