Колежът на комисарите е одобрил актуализирания доклад за засиленото наблюдение над Гърция, според който страната е приложила всички договорени реформи, съобщи АНА-МПА, като се позовава на говорителя на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

"Комисията прие актуализацията на втория доклад от засиленото наблюдение на Гърция, в която се представя детайлно прогресът в прилагането на ангажиментите от оповестяването на доклада на 27 февруари 2019 г.", каза Схинас.

Той подчерта, че докладът достига до извода, че Гърция е предприела "необходимите действия" за изпълнение на всички "конкретни ангажименти за реформи", като гръцките власти трябва да продължат да прилагат договорените реформи.

Комисията съобщава още, че съдържанието на актуализираният доклад ще бъде използвано от еврогрупата, която трябва на 5 април да вземе решение дали да бъде отблокиран първият транш от около 1 млрд. евро от печалбите на централните банки на страните от еврозоната и на Европейската централна банка от гръцките държавни ценни книжа (ДЦК).

На 11 март финансовите министри от еврозоната отложиха за 5 април решението за отпускането на транша заради закъснението на Гърция в прилагането на някои от договорените реформи и по-специално на приемането на новата схема за защита на основното жилище на нередовните кредитополучатели от принудителен търг.