Утре в Гърция се отваря платформата за подаване на заявления за субсидиране на покупката на електрически превозни средства (автомобили, двуколесни и триколесни превозни средства и електрически велосипеди).

Субсидиите се отпускат в рамките на втория кръг на програмата "Движа се електрически", обявиха днес министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас и главният секретар на министерството по енергетиката Александра Здуку.

За физически лица субсидията при покупката на електромобил е 30 процента от цената на дребно преди данъците, но не повече от 8000 евро. Същото се отнася и при дългосрочния лизинг без задължение за изкупуване. За някои категории двуколесни и триколесни превозни средства, за електрическите велосипеди и микроавтомобилите субсидията достига до 40 процента, но максималната стойност е по-ниска.

В рамките на програмата се предлагат и други стимули като субсидия от 500 евро при покупката на зарядно устройство и стимул от 1000 евро при бракуване на стария автомобил.

Както отбеляза министърът на енергетиката Костас Скрекас, програмата има четири цели: обновяване на автомобилния парк, развитие на умна инфраструктура за зареждане, намаляване на емисиите от въглероден диоксид и икономия на средства от гражданите.