Френските супермаркети ще трябва от днес да затворят щандовете си с "неосновни" продукти, обяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от ДПА и Ройтерс.

Забраната се въвежда след протести на кметове, според които ограничителните мерки срещу коронавируса в страната несправедливо ощетяват дребните търговци.

Премиерът изтъкна, че сега не е моментът да се отменят вече обявени мерки.

Правителството въведе от петък в цяла Франция ограничителни мерки за придвижване и събиране на граждани за втори път тази година. Магазините, където се продават единствено "неосновни" стоки като книги и облекло, са принудени да затворят, допълва БТА.

Министърът на икономиката Брюно Льо Мер заяви в неделя пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV), че е против общинските разпоредби, позволяващи на търговците да продължават да продават въпреки ограничителните мерки. Той обаче призна заплахите, свързани с новите ограничения.

"Не бива Амазон (Amazon), примерно, да спечели от тази криза за сметка на кварталните магазини, а и дори за сметка на големите супермаркети, които дават работа на стотици хиляди", изтъкна министърът. Той обеща да бъдат отпуснати стотина милиона евро за ускоряване на цифровизацията в малките търговски обекти. По думите му след кризата трябва поне половината от кварталните магазини да бъдат цифровизирани, спрямо една трета в момента.

Брюно Льо Мер призова дребните търговци да прибегнат до онлайн поръчки, за да поддържат дейността си, но като избягват посещенията в магазините им.