Затварянето на търговски центрове струва 500 мил. евро на месец на държавните финанси, което е по-малкото зло, отколкото локдаун, който би струвал 15 млрд. евро месечно. Това заяви министърът на икономиката, финансите и възстановяването Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

Министърът припомнил, че вечерният час води до загуби от около 6 млрд. евро месечно на хазната, а тоталният локдаун, със затварянето на магазини и училища, би струвал 15 млрд. евро месечно, което е с 9 млрд. повече. Така според него отказът от въвеждането на нова карантина е ограничил щетите за държавните финанси.

Мярката, която предприехме с магазините, ни струва още 500 мил. евро. Това съвсем не е от същата величина, с 9 млрд. могат да се направят много неща. С тях можем да реновираме болници, ясли, училища, университети, добавил той.

Правителството обяви в петък, че търговските центрове за нехранителни стоки с площ над 20 000 квадратни метра, ще бъдат принудени да затворят от неделя, за да се избегне нов бум на заразените с Ковид-19, припомня БТА.

В резултат на това още 27 000 магазина ще имат право да получат средства от солидарния фонд, под формата на помощ от 10 000 евро месечно или обезщетение от 20 процента от оборота за 2019 година, в рамките на 200 000 евро месечно.

Брюно Льо Мер обяви също така, че работещите нелегално ресторанти, обслужващи клиенти на масите си, ще бъдат лишени от държавна помощ за един месец. Той каза това в момент, когато много заведения призовават да се пренебрегне забраната за отварянето им заради пандемията.