Френското правителство разглежда вариант за налагане на такси върху тежкотоварните превозни средства, които минават транзитно територията на страната, предава Euractiv.

В Париж вече се работи върху такса, която ще бъде насочена към чуждестранни камиони, които само пресичат територията на Франция без да извършват товарно-разтоварна дейност, заяви в неделя министърът на екологичния преход Франсоа дьо Рюжи.

Попитан за евентуално връщане на еко таксата за камионите, която беше премахната от правителството през 2014 г. след няколкомесечни протести, Рюжи описа тогавашната транспортна данъчна система като "пример за лошо управление при облагането с екологични данъци, към което не трябва да се връщаме".

"Ние работим, подобно на други европейски страни, върху обособяването на такса, която да бъде наложена на чуждестранните камиони, които минават транзитно през Франция. Има шофьори, които дори не зареждат гориво от нашите бензиностанции, съответно те не плащат местен данък гориво, ползват пътищата ни без да плащат за тяхната поддръжка при износването им", сподели още той.

Според Рюжи тази мярка няма да бъде свързана единствено с екологията. Тя е необходима крачка към осигуряване на допълнителни средства за поддръжка и изграждане на стабилна пътна инфраструктура, която да възпрепятства инциденти, като случая с трагедията в Генуа.