Франция е издействала от Европейската комисия предсрочно изплащане във връзка със сушата на 1 милиард евро от дотациите за страната в рамките на финансирането на програмата на Общата селскостопанска политика. Това съобщи днес в ефира на телевизионния канал Си нюз министърът на земеделието и храните Дидие Гийом.

Във връзка със сушата във Франция получихме съгласието на ЕК предсрочно да бъдат изплатени дотациите за селското стопанство в размер на 1 милиард евро. Изплащането ще бъде направено на 16 октомври, уточни министърът. Според него Брюксел е разрешил освен това на Франция да окоси тревата на земите, които са оставени под угар тази година и са незасети, в 70 департамента. Това решение е свързано със силния недостиг на фураж за добитъка, предизвикан от продължаващата от пролетта суша във Франция.

Министърът подчерта, че е напълно очевидно, че климатът във Франция се затопля и тази тенденция само ще се засилва в бъдеще. "Сегашната засуха, последвала миналогодишната, създава наистина опасна ситуация. В особено тежко състояние са животновъдните стопанства", подчерта Гийом.

Миналата година френската държава е изплатила на фермерите финансова помощ от 200 милиона евро за компенсиране на загубите им от сушата, припомни министърът.

В момента на територията на 87 от 95-те департамента във Франция, тоест почти на цялата територия, са въведени строги ограничения за използването на вода за поливане, тъй като подземните запаси и запасите в наземните водохранилища се изчерпват.