Промишлени уреди за готвене на ориз и фризери, мелници за грахово брашно, машина за нъгети - така френската хранителна промишленост инвестира, за да се адаптира към световния бум в консумацията на фасул, грах, леща и други бобови растения, информира Франс прес.

Те са добри за здравето и за планетата, която рискува да премине към свръхпреработени продукти, предава БТА.

"Без замразяване зърно по зърно не би имало леща в салатите на Лионската гара, нито хумус в бургерите в заведенията за бързо хранене", каза пред АФП Антоан Васнер, шеф на семейната компания Сабаро (Sabarot).

Тя се е специализирала в леща от Пуй, която е със защитено наименование за произход на европейско равнище.

Индия и Субсахарска Африка са водещи световни зони на потребление и производство и интересът по целия свят е толкова голям, че ООН обяви 2016-а за международна година на бобовите растения.

Франция, подобно на другите развити страни, се опитва да навакса изоставането си в тази област, след като през 80-те години на миналия век имаше ниско равнище на производство на тези култури.

Шефът на Сабаро приветства месечното увеличение с 5 процента на продажбите на бобови растения във Франция от първия локдаун през март 2020 година.

Васнер се радва, че бобовите растения присъстват все повече в закуските чрез зърнени блокчета със сушени зеленчуци или крекери на основата на брашно от нахут и дори като основно ястие под формата на палачинки от сладко тесто.

Бобовите растения, които са относително евтини, имат климатични, хранителни и икономически предимства.

От гледна точка на агрономията способността им да улавят азот от въздуха, за да подхранват почвата, позволява да се съкратят или дори да се елиминират азотните торове в културите, което улеснява прехода към по-устойчиво селско стопанство.

От гледна точка на здравето те съдържат протеини и фибри, безглутенови са и имат нисък гликемичен индекс, което дава възможност да се намали прекомерната консумация на месо.

"Търсенето е толкова голямо, че, ако преди 10 години доставяхме 20 000 тона за консервната промишленост, сега преработваме 55 000 тона", каза председателят на Френската федерация за бобови растения (FNLS) Александър Черки.

На световно равнище в сектора господства Индия, която осигурява 76 процента от производството на брашна от бобови растения, според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO).

Френската асоциация на потребителите (CLCV) неотдавна предупреди за риска от прекомерното преработване на тези култури.

И макар 80 процента от продуктите, проучени от асоциацията, да съдържат поне една добавка, то продуктите, имитиращи месо, имат много повече: текстуризатори, аромати, оцветители, подкислители, антислепващи агенти или антиоксиданти.

Трябва да видите списъка със съставките, преди да купите растителни заместители на месото, съветва диетоложката от Париж Каролин Рио.