Френското правителство представя днес план на стойност 100 милиарда евро за справяне с икономическите последици от кризата с коронавируса за двегодишен период, предаде Ройтерс.

Предвиждат се държавни инвестиции, субсидии и данъчни облекчения.

Тридесет и пет милиарда евро се заделят за повишаване на конкурентоспособността на втората по големина икономика в еврозоната, 30 милиарда евро ще бъдат инвестирани в щадяща околната среда енергия и 25 милиарда евро ще подкрепят работните места, съобщиха представители преди официалното оповестяване на плана по-късно днес.

Френският премиер Жан Кастекс каза, че се надява възстановителният план да създаде 160 000 работни места до 2021 година.

Планът е на стойност 4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като така Франция вкарва в икономиката си повече пари от която и да е друга европейска икономика като процент от БВП, уточни друг официален представител.

Правителството на президента Еманюел Макрон разчита планът да върне икономиката към равнищата от преди кризата до 2022 година след предвижданата за тази година най-тежка следвоенна рецесия. Министерството на финансите прогнозира свиване на икономиката с 11 процента.

Планът също така цели да върне отново в релси усилията на Макрон в подкрепа на бизнеса, като вече са дадени сигнали за намаляване на бизнес данъците на обща стойност 10 милиарда евро годишно и вкарване на свежи държавни средства, за да се даде тласък на френската промишленост, строителство и транспорт.

Според официални представители транспортният сектор ще получи 11 милиарда евро, като 4,7 милиарда са за железниците. Ремонти за повишаване на енергийната ефективност ще бъдат подкрепени с 4 милиарда евро за държавни сгради и 2 милиарда евро за жилища.

Водородният сектор, който е възприеман като ключов за отказа от изкопаеми горива, получава 2 милиарда евро за период от две години.

Един милиард евро ще бъдат предоставени като пряка помощ за промишлени проекти, включително 600 милиона евро за връщане на фирми от чужбина във Франция.

Около 80 милиарда евро от общите разходи по плана ще "натежат" пряко на държавния дефицит, а европейски субсидии компенсират 40 милиарда евро, уточниха официални представители.