След компромисното споразумение по данъка за дигиталните компании, постигнато между Франция и САЩ на срещата на върха на Г-7 във френския град Биариц, тази седмица представители на двете страни продължават работата по него във Вашингтон, информира в. "Фигаро" и БТА.

Целта е да се дооформи споразумението, но и да се постигне съгласие сред 130 страни, участващи в преговорите под ръководството на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за създаване на международна такса за дигиталните компании. Френският министър на финансите Брюно Льо Мер отива тази седмица в американската столица, където заедно с американския си колега Стивън Мнучин ще работи по дооформянето на споразумението.

Миналата седмица Льо Мер изрази надежда да бъде постигнато международно споразумение през първото тримесечие на 2020 година, така че е необходимо до края на тази година да има официално предложение. В сформираната специално за случая работна група освен Франция и САЩ ще участват и представители на ОИСР.

В Биариц Франция се ангажира да замени своята национална такса за цифровите компании, приета през юли от парламента, с бъдещата международна такса веднага след постигане на споразумение, без да се чака продължителната процедура по ратификацията.

Ако дадена интернет компания плаща по-малко според международната такса, отколкото при действащата от тази година френска такса, разликата ще й се връща под формата на данъчен кредит. Но докато компромисът от Биариц изглежда успокои наказателните въжделения на Доналд Тръмп, който заплаши да въведе мита за френските вина, професионално обединение на компании като Гугъл (Google), Амазон (Amazon) и Фейсбук (Facebook) разкритикува споразумението.

Сега остава да се решат някои технически въпроси, които биха могли да се отразят на определен сектор на дейност или на дадени страни. "Техническите трудности се състоят в определянето на присъствието на дигиталните компании, които нямат присъствие, нямат офиси, нямат служители или те са много малко спрямо значителните им обороти и печалби", обясни Брюно Льо Мер.

Затова ще трябва да се създаде нова връзка между цифровата компания и територията, където ще се получават данъците. Така че най-напред експертите, а след това и политиците ще трябва да определят дали тази връзка е функция от броя на клиентите, осъществените връзки или големината на цифровите платформи.

Вторият въпрос, който трябва да се реши, е какво да бъде равнището на облагане. Съединените щати, Франция и много други страни са съгласни да се определи минимален праг на облагане, за да се ограничи данъчната конкуренция между страните.

Третият въпрос е трябва ли да се определи точна специфика на компаниите, които са чисто дигитални. Това е необходимо най-вече поради опасенията, че компании като тези от сектора на лукса например, осъществяващи онлайн продажби, могат да се окажат губещи от тази реформа.