От КНСБ поискаха държавата да предприеме спешни действия, за да стане енергийният пазар предвидим. На извънредното заседание на Националния тристранен съвет, на което се обсъжда темата, от синдикатите и бизнеса определиха ситуацията на свободния пазар на електроенергия като ненормална и прогнозираха и ръст в цените на основните стоки. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска на КЕВР да се дадат законодателно повече правомощия, за да се намесва при кризи като настоящата. Опасенията са, че цените на стопанския сектор ще повлекат и тези за битовите потребители. Стига се до там предприятия да спират производства, възможна е и спекула, съобщи БНР.

"Ръст на цени на стоки и услуги, които много от търговците в икономиката винаги обуславят с, видите ли, повишени цени на електроенергия някъде. На много места всъщност вече се обуславя отказ от увеличение на заплати с това, че не е ясно какво става с цените на електроенергията", предупреди Димитров.

Александър Загоров от КТ "Подкрепа" допълни, че сигналите за това идват от всички посоки. Не можем да предвидим как ще влияе това върху бюджетните организации, защото не могат да направят добра прогноза, каква част от бюджета им ще отиде в разход за електроенергия. Ние имаме огромни проблеми, каза той.

Бизнесът също си задава въпроса защо цените на борсата са ненормални. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че са констатирали с 51 процента по-висока средна цена на пазара ден напред, отколкото година по-рано. "Това не е само заради квотите, очевидно има и други причини - недоброто управление на държавната енергетика и най-вече на НЕК", каза Велев.

Социалните партньори решиха, че днес ще обсъдят и спорния Закон за горивата. В заседанието на съвета участват вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

Изказвания в последните седмици, в които се твърди, че цената, която ще плащат българските потребители на регулиран пазар, ще нарасне с 15 или 20 процента, са абсолютна спекулация. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/.

От своя страна, председателят на КЕВР обясни, че моделът, който енергийният регулатор следва, е, че промяната на един от ценообразуващите елементи води на промяна на друг компонент. Това обаче става по начин, че може да се поддържа относителна стабилност на цената на тока. "Не може по никакъв начин да се очакват такива скокове, за които се говори в медиите и от някои участници в политическите дебати", категоричен бе Иванов.